חיים ריבלין, כתב לעניני חברה ורווחה, ערוץ 2; ארץ נהדרת
19/2/2014
שולחן עגול בנושא פנסיה תעסוקתית - 17.1.11
f8
f1_ftitle
f1
הדרה במערכת הפנסיונית ואחריות המדינה על ניהול הסיכון
בשולחן עגול זה אנו מבקשים להציג את ממצאי המחקר שערכנו ולחשוב על פתרונות להדרה של מבוטחים במערכת הפנסיונית הנוכחית בישראל.
שאלות לדיון: שאלה 1: כיצד ניתן לעצב את הזכויות הפנסיוניות באופן שבו תובטח לפרטים קצבה ראויה?
שיעור הקצבה שאותה יקבל גמלאי אשר יפרוש מקרן פנסיה חדשה נקבע כיום בהתאם למכלול של גורמים: שיעורי ההפרשה של הפרט לאורך תקופת עבודתו, שיעורי התשואות שהשיגה קרן הפנסיה עבור השקעותיה, דמי הניהול שנגבו מהפרט, הסיכון הדמוגרפי ו"מקדם ההמרה" שנקבע בתקנון הקרן. כתוצאה מכך הפרט לא יכול לדעת מה יהיה שיעור הקצבה והדבר מעמיד אותו בסיכון. כדי להבטיח וודאות רבה יותר וקצבה ראויה ניתן לנקוט בדרכים שונות (בנפרד או באופן מקביל): הגדלת קצבאות הזקנה אשר ניתנות על ידי הביטוח הלאומי, הבטחת רשת ביטחון למבוטחי הקרנות, קיום רגולציה הדוקה על אופן ההשקעות, הפחתת תקרת דמי הניהול והגדלת הנגישות למידע פנסיוני.
שאלה 2: כיצד ניתן לקדם את ביטוחן הפנסיוני של אוכלוסיות שביטוחן איננו רווחי עבור קרנות הפנסיה ובפרט מבוטחים בשכר נמוך ומבוטחים עם מחלות כרוניות?
בעקבות הנהגת פנסיית חובה, לכל עובד בישראל יש זכות לביטוח פנסיוני. עם זאת, לא מוטלת על קרנות הפנסיה חובה לקלוט לשורותיהן כל עמית. כתוצאה מכך, עובדים שביטוחם "איננו רווחי" עבור קרנות הפנסיה עשויים להיוותר ללא ביטוח פנסיוני. ניתן לקדם את ביטוחם של עובדים אלו בדרכים שונות הכרוכות בעלויות כספיות. דרך אחת היא להקים קרן ממשלתית, אשר תבטח עובדים בהתאם לקריטריונים שהמדינה תקבע. דרך אחרת היא לחייב את קרנות הפנסיה לקלוט לשורותיהן עמיתים "לא רווחיים" עם מנגנון של סבסוד או של חלוקת העמיתים ה"לא רווחיים" בין קרנות הפנסיה השונות.
נקודות מרכזיות שעלו בדיון:
רובד ראשון (קצבאות הזקנה, הבטחת הכנסה) - הצורך בהגדלת הקצבאות, פגיעות המוסד לביטוח לאומי.
עובדים בשכר נמוך - הצורך להתייחס לנטל הכבד המוטל עליהם בעקבות החיסכון הפנסיוני ולקצבה הנמוכה באופן יחסי שיקבלו, פתרונות אפשריים - סבסוד, מס הכנסה שלילי.
פתרונות דרך השוק הפרטי:
א.קניית פוליסת פרט עם מקדם מובטח .
ב. חיסכון לפי מעגל חיים (מבחינת המיסוי) - כך שבתקופות בהן פרטים מרוויחים יותר הם יוכלו לחסוך יותר.
אכיפה - התייחסות להיעדר אפשרות לאכיפה פלילית של צו ההרחבה.
בחירה - התייחסות לבעייתיות ביכולת הבחירה של הפרט; התייחסות לרפורמה בה מוגבלת אפשרות המעסיק לבחור סוכן.
קרנות ההשתלמות - בחינת האפשרות להפוך את ההפרשות לקרנות ההשתלמות לחלק מהחיסכון הפנסיוני בדרך של איסורי משיכה.
כתובתנו: המרכז לצדק חברתי ע"ש יעקב
חזן במכון ון ליר בירושלים, רח' ז'בוטינסקי
43, ת"ד 4070, ירושלים 91040
טלפונים: 054-7689181; 02-5605253
מייל: nomika@migvan.org.il
פקס: 02-5619293