f8
f1_ftitle
f1
* עדכונים בדף זה יתבצעו באופן שוטף בהתאם להתקדמות המחקר. פרקים שכתיבתם הסתיימה יועלו לאתר כטיוטות לדיון. בעלי עניין מוזמנים לשלוח הערות. לפרטים נוספים פנו לנעמיקה ציון.
סמינר רגולציה לחברי פורום החוקרים 2012 - 2014
מידע נוסף; קול קורא; כנסים בנושא רגולציה
רשימת ספרות מומלצת ועבודות נוספות
אקטואליה "כשנוח להם, בתי החולים לא רוצים את הרגולטור וחוסמים נתונים, וכשהם בצרות הם רצים להתחנן לעזרה". מנכ"ל משרד הבריאות בועדת העבודה והרווחה בכנסת, 13.2.14
על המחקר מנהלים אקדמיים: פרופ' יצחק גל-נור וד"ר אייל טבת
בשנת 2012 החל מרכז חזן לצדק חברתי במכון ון ליר את חלקו השני של המחקר שמתמקד בסוגיית הרגולציה. מטרותיו:
המחקר יכלול שני חלקים: החלק הראשון יבחן סוגיות כלליות ביחס לרגולציה ויכלול גם "מונחון" - רשימת הגדרות של מונחי יסוד ברגולציה שנועדה ליצור שפה משותפת בין החוקרים. בחלק השני ייבחנו כעשרה תחומים ספציפיים, בהם מבצעת המדינה רגולציה בדרכים ובאמצעים שונים. המחקר יניח תשתית תיאורטית ויתאר את הנעשה בכל תחום, תוך דגש על אחריות המדינה ותפקידיה כפי שהם משתקפים מהכללים המאסדרים את התחום. בנוסף יבחן המחקר באילו אמצעי רגולציה המדינה נוהגת ומי מבצע את הרגולציה (המדינה / השוק הפרטי). המחקר יציג יתרונות וחסרונות ברגולציה הקיימת, ויבחן האם אמצעי הרגולציה הנהוגים כיום השיגו את מטרתם. מרבית הפרקים שיעסקו בתחומים מובחנים יציגו גם מקרי מבחן וידונו במקרה בזיקה לנהוג בתחום (ענף) כולו.
1. רגולציה של מיקור חוץ על המשאב האנושי עו"ד הילה שור פרק זה יבחן האם ההסדר הקבוע בחוק העסקת עובדים על ידי קבלני כוח אדם, ממלא את תפקידו כמנגנון לשמירה על זכויות העובדים המועסקים על ידי קבלני שירותים, ואם כן - כיצד. הפרק יתמקד בניגוד המובנה הקיים בין שני התפקידים העיקריים של המפקח על הבנקים: שמירה על יציבות המערכת הבנקאית והגנת הצרכן הבנקאי. הפרק יציע דרכים להתמודדות עם הקונפליקט הקיים ביניהם. **הזמנה לשולחן עגול על טיוטת הפרק של פרופ' פלאטו-שנער, 29.12.13
3. רגולציה של שירותי התחבורה הציבורית באוטובוסים בישראל (טיוטה לדיון, פברואר 2014) ד"ר יורם עידה וד"ר גל טלית המחקר בוחן את איכותה ומידת יעילותה של הרגולציה של שירותי התחבורה הציבורית בישראל, ומתמקד בשירותי האוטובוסים בהם מיושמת החל מסוף שנות התשעים של המאה הקודמת רפורמה משמעותית המבוססת על הגברת התחרות.
4. רגולציה של ערוצי טלוויזיה: הפיקוח של הרשות השניה על ערוץ עשר (טיוטה לדיון, ינואר 2014) הפרק מציג את אסדרת משדרי התקשורת במדינה המודרנית והקשיים המרכזיים שמעסיקים כיום את הרגולטורים בתחום השידורים, תהליכים ומגמות עכשוויות. הפרק יתאר את השינויים בחוק ביטוח בריאות ממלכתי ויבחן האם שינויי החקיקה באים לידי ביטוי ברגולציה של המדינה על תחום הבריאות, וכיצד.
6. רגולציה על איכות הסביבה עו"ד ציפי איסר-איציק המקרה של חופי הים. המחקר יתאר את ההתפתחות שחלה ברגולציה הסביבתית בישראל, תוך הצגת החקיקה ככלי מרכזי ברגולציה הקיימת ובחינת מידת האפקטיביות שלה.
7. רגולציה ופיקוח על ארגוני המגזר השלישי ד"ר ניסן לימור ועו"ד נוי ברינט רגולציה חברתית על עמותות: מקרה המבחן של 'אישור ניהול תקין' המונפק על ידי רשם העמותות (1998). על אף היעדר סמכות מפורשת בחוק, התפתח נוהל זה עם השנים תוך התבססות על שיקול דעת מנהלי כאשר מקור הסמכות החקיקתית לו מצוי במחלוקת. המחקר יבקש לבחון את הסדרי הרגולציה של המגזר השלישי הנהוגים בישראל תוך התמקדות על הסדר 'אישור ניהול תקין'.
8. רגולציה בשלטון המקומי ד"ר ורדה שיפר נושא זה יהווה תחום מחקר נפרד, עקב מגוון הנושאים הנמצאים תחת אחריותן של רשויות מקומיות. המחקר יערוך מיפוי של מגוון השירותים העירוניים - שירותים שהופרטו וכאלו שלא; שירותים שהופרטו בחלק מהרשויות ולא הופרטו ברשויות אחרות. לאחר מכן יבחרו מספר רשויות ושירותים שיבחנו לעומק. המחקר יבחן אסדרה של שירותים שהופרטו על-ידי כל הרשויות; שירותים שהופרטו על ידי חלק מן הרשויות; ושירותים שלא הופרטו כלל.
9. רגולציה במדינת הרווחה: המקרה של מדיניות "מרווחה-לעבודה" פרק זה יתמקד בסוגיית הרגולציה של מדיניות "מרווחה-לעבודה" (welfare-to-work,workfare - או activation): מדיניות המתמקדת בשילוב חסרי עבודה מקבלי גמלאות בשוק התעסוקה. המעבר מאוריינטציה של תשלומי העברה וגמלאות מחליפות עבודה, לאוריינטציה המתמקדת בשילוב בתעסוקה בדגש על עצמאות כלכלית - היה כרוך ברפורמה אדמיניסטרטיבית במערכת שירותי התעסוקה הציבוריים ובמכשירי המדיניות המשמשים בה. הדגמת המורכבות והקשיים הייחודיים הנוגעים לאסדרת שירותים ותוכניות חברתיות במדינת הרווחה בת זמננו – תוצג דרך בחינת התפתחות הרגולציה של תוכנית מרווחה-לעבודה בישראל ("תוכנית ויסקונסין"), ודיון בהשלכותיה. מקרה בוחן זה ישמש גם להדגמת התהליך הסוציולוגי של התהוות הרגולציה כפרקטיקה ארגונית וכתוצר של יחסים חברתיים הנוצרים בהקשר סוציו-פוליטי מסוים בין הרגולטור לארגונים הכפופים לרגולציה.
10. רגולציה וולונטרית בישראל מוטי טליאס הפרק יעסוק בהתפתחות של רגולציה ולונטרית כמרכיב משלים לרגולציה סמכותית וכפויה בעידן של קשיי משילות ותביעה ציבורית גוברת להרחבה רגולטורית. החלק הראשון יציג את התופעה, מאפייניה, הסיבות לעלייתה, והויכוח על יתרונותיה וחולשותיה. החלק השני יתמקד בהקשר הישראלי. הפרק יסקור וינתח מודלים של משטרים רגולטוריים ולונטריים הקיימים בישראל, יציג את מאפייני המדיניות הציבורית כלפי רגולציה ולונטרית ויציע המלצות למדיניות בנושא. לראשי הפרקים
11. רשות החברות הממשלתיות - בעלים או רגולטור? מטרת המחקר היא לבחון אם המסגרת הארגונית ותמהיל התפקידים שממלאת הרשות מתאימים לנסיבות העכשוויות. האם מתקיים כיום איזון נכון בין תפקידים של בעלות ובין תפקידים רגולטוריים? האם מכוח הבעלות יש בכלל מקום להתערבות רגולטורית בהתנהלות החברות הממשלתיות? ואם כן, באיזה עניינים ובאיזה היקף ועומק? לתקציר ההרצאה
f9
|